Het kan zomaar zo zijn dat je op een dag door een searcher wordt gebeld voor een mooie, nieuwe vaste baan. Een opportunity die in het kort als een logische vervolgstap in je carrière wordt geschetst.
Je voelt je vereerd dat de searcher uitgerekend aan jou heeft gedacht. En eerlijk gezegd heb je de laatste tijd met meer dan oppervlakkige aandacht profielen van vacatures van verschillende organisaties bekeken. Je nieuwsgierigheid is gewekt. Om welke organisatie gaat het? Wat speelt er binnen deze organisatie, nu en in de toekomst? Wat behelst de openstaande rol precies? Zou ik binnen de organisatie passen?
Je besluit het oriënterende gesprek met de searcher aan te gaan. Binnen 1 week volgt een persoonlijk en vrijblijvend gesprek. Jullie wisselen informatie uit over de aard van de rol, de context van de vacature en de organisatie. Je interesse en enthousiasme zijn nog verder aangewakkerd. Je beseft dat jij met jouw kennis, ervaring en persoonlijkheid een geschikte kandidaat bent.
Plus-en-min-lijstje
Samen met de searcher stel je een plus-en-min-lijstje op. Je geeft nogal iets op. Een vaste baan, maar ook een organisatie en een team waarin je je draai hebt gevonden… En dat voor een sprong in het diepe. Waarom wil je dat dan?
Toch lukt het je niet om op basis van dit rationele lijstje tot een compleet inzicht te komen. Er lijkt meer mee te spelen, maar dat komt in de gesprekken met de mensen om je heen niet helemaal boven tafel.
Persoonlijke toetsing
Je wilt een weloverwogen, robuuste keuze maken voordat je in gesprek met het betreffende bedrijf gaat. Je zelfonderzoek heeft verdieping nodig. Mogelijke vragen die je wilt overdenken zijn bijvoorbeeld:
- Waar gaat deze keuze precies over?
- Welke betekenisgeving zoek ik in mijn nieuwe rol?
- Aan welk verlangen geef ik ruimte als ik nu hiervoor kies?
- Wat wil ik achterlaten?
- Welke opties heb ik?
- Durf ik de stap te nemen?
- Welke impact heeft het op mijn levensgenoten en steunen zij de eventuele stap?
Het is belangrijk om een onafhankelijke coach in te schakelen om deze vragen met je door te nemen. Je gaat daarmee het échte gesprek aan met jezelf. Over je motieven, je drijfveren, je ‘perfecte plaatje’. En je leert dat onder woorden te (durven) brengen. Je bent daarna in staat om jezelf relevante vragen te stellen, je emoties te (h)erkennen en je intuïtie in te schakelen. En jezelf een robuust antwoord te geven op de vraag: Should I stay or should I go?
De relevante vragen en het échte gesprek
Deze vraag komt vaak al snel: mag de searcher je introduceren als een van de twee of drie kandidaten voor deze vaste functie aan de potentiële nieuwe werkgever? Als het antwoord ‘ja’ is, dan ben je na dit zelfonderzoek direct volledig in staat om de ‘echte gesprekken’ met de potentiële werkgever aan te gaan. Je hebt je kansen vergroot voor een goede positionering van jouw ambitie.
Conclusie
Een goede keuze komt voort uit een vrije exploratie van je mogelijkheden. Oók als een opportunity ineens op je pad komt. Als een searcher je belt, neem jezelf dan serieus. Gun het jezelf om jezelf de juiste vragen te stellen. Niet alleen ter ondersteuning van een goed sollicitatiegesprek, maar ook voor het maken van een robuuste keuze en een goede positionering in je mogelijk toekomstige baan.
Welling Search heeft er daarom voor gekozen om haar kandidaten een persoonlijk toetsingsgesprek aan te bieden door Maaike Strack van Schijndel Coaching & Advies ter voorbereiding op deze introductie.
Auteurs:
Marion Welling – Welling Search – www.wellingsearch.nl
Welling Search is specialist in executive & interim search van ervaren professionals op het gebied van communicatie, marketing en media. Vakmensen met minimaal 7 jaar werkervaring en aantoonbaar succes. Voor vaste banen en interim-opdrachten op management of uitvoerend niveau.
Maaike Strack van Schijndel – MSvS Coaching & Advies – www.msvs.nl
Als ervaren executive coach biedt Maaike Strack van Schijndel individuele begeleiding, voor zowel persoonlijke- als werkgerelateerde vragen.