Over koetjes, kalfjes en serieuze zaken

Wie is Marion Welling?

Wat wilde je vroeger worden?

Tja, wat wilde ik niet worden? Ik wilde tandarts, journalist, rechter of advocaat worden. Marketing- en communicatiemanager is nog nooit bij mij opgekomen. In mijn tijd bestond de opleiding communicatiewetenschappen ook nog niet echt. Hooguit als keuzevak.

Uit wat voor gezin kom je?

Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Mijn vader was (zelfstandig) accountant van beroep, maar ook een echte ondernemer. Zo was hij één van de eersten in Nederland die in de jaren 60 een uitzendbureau startte. Met mijn moeder als stuwende kracht erachter. Ook mijn beide broers zijn zelfstandig ondernemer. Ondernemen zit dus in ons familie-DNA.

Wat was je allereerste baantje?

Ik had altijd veel bijbaantjes, naast school en studie. Leuke baantjes waar iedereen wel een beetje jaloers op was. Mijn allereerst baantje was in een chique gift shop in het Okura hotel in Amsterdam, waar ik o.a. klompen verkocht aan Japanse hotelgasten. Verder ben ik tijdens mijn hele studententijd rondvaartgids geweest door de grachten van Amsterdam.

Waar ben je geboren en waar woon je nu?

Ik ben geboren in het hartje van Amsterdam, in een ziekenhuis aan de Overtoom. En heb altijd in Amsterdam of omstreken gewoond. En ben er later ook gaan studeren. Sinds de geboorte van mijn jongste zoon wonen wij in ‘t Gooi. Een prachtige omgeving met veel groen, heide en water. Niet echt een standaardomgeving om in op te groeien. Dat is nogal een dingetje in de opvoeding geweest…

Wat heb je gestudeerd?

Alweer heel lang geleden heb ik Nederlands recht gestudeerd en ook afgemaakt. Met als keuzevak Marketing. En wel aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vervolgens heb ik diverse communicatieopleidingen gevolgd. En ben ik zelfs docent Communicatie geworden aan hetzelfde opleidingsinstituut, in de avonduren. Jaren later heb ik mij aan de universiteit van Leiden nog verder verdiept in het marketingvak.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik ben iemand die zich nooit verveelt. Voor mij zitten er in een dag standaard een paar uur te weinig. En met een eigen bureau loopt privé en zakelijk nogal eens door elkaar. Maar in mijn echte vrije tijd houd ik mij bezig met golfen (zal nooit talent worden), wandelen sinds corona, pilates en bezoek ik veelvuldig musea en theater. Ook schrijf ik korte verhalen over absurde of aandoenlijke privé situaties. In 2020 heb ik zelfs een tiny boekje uitgegeven ‘Het is maar net hoe je kijkt!’. Het is bedoeld als relatiegeschenk in plaats van een kistje wijn dat toch maar in de glasbak verdwijnt. Mijn boekje is nu zelfs verkrijgbaar bij de plaatselijke Bruna in mijn woonplaats en bij een aantal bibliotheken.

Bij welke organisaties heb je gewerkt de afgelopen 25 jaar?

Na een leerschool in de advieswereld bij zowel Hill and Knowlton als daarna bij Winkelman & van Hessen, ben ik zelfstandig interim-professional geworden. In totaal heb ik volgens mijn LinkedIn-profiel 28 verschillende functies bij ruim 20 uiteenlopende organisaties gehad. Dat waren vaste banen, interim-functies, maar ook een aantal nevenfuncties. Vandaar het hoge aantal. Onder andere juridisch columnist, consultant, communicatiedocent, (marketing) communicatiemanager en senior communicatieadviseur. Vaak ben ik teruggevraagd, zoals voor Deutsche Bank, KLM en KPMG. Voor Nuon heb ik zelfs vier verschillende interim-opdrachten uitgevoerd. Daarnaast heb ik ook gewerkt voor Delta Lloyd, Alliander, Exact, Mc Donald's, Vereniging van Arts & Auto, Betaalvereniging Nederland, Braun, Unilever en Royal FloraHolland.

Welke opdracht vond je het leukst

Een bijzondere en tevens leuke opdracht van 1 jaar was voor Deutsche Bank. Deutsche Bank had met Het Concertgebouw een sponsorcontract voor 5 jaar getekend. Mijn opdracht was om deze samenwerking inhoudelijk en communicatief nader in te vullen en uit te voeren. Opeens begeef je je dan als communicatieprofessional in een totaal onbekende wereld (die ik alleen als bezoeker kende) en wordt van je verwacht dat je binnen korte tijd het beleid en de communicatie van dit partnership vormgeeft. Als iedereen dan uiteindelijk tevreden is, ben je trots dat het je weer gelukt is.

Is er veel veranderd in het communicatie- en marketingvak?

Ja en nee. Ja, de wereld om ons heen verandert razendsnel. Technologische ontwikkelingen, digitalisering, nieuwe media, ze hebben allemaal grote impact op het communicatie- en marketingvak. En vragen om een andere aanpak met eigen specialistische disciplines, zoals reputatiemanagement, corporate branding, woordvoering, online marketing en online copywriting.
Aan de andere kant is het denkwerk nog steeds hetzelfde. Zoals het analyseren van een communicatieprobleem of customer journey, het opstellen van een strategie, het in kaart brengen van de stakeholders en het bepalen van de content.

Waarom in 2018 de stap naar Welling Search B.V.?

Wederom het ondernemersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan. Verder denk ik het verschil te kunnen maken als Executive & Interim Searcher+. Ik beheers het vak communicatie en marketing op vele terreinen door opleidingen en ervaring van meer dan 25 jaar. Met de professionals uit mijn organisch gegroeid netwerk heb ik veelal samengewerkt of zij zijn mij in al die jaren opgevallen. Daarnaast heb ik actuele branche-ervaring bij meer dan 20 uiteenlopende organisaties. Daarom is het voor mij een mooie uitdaging om mijn kennis en kunde nu als searcher in te zetten en mij hiermee te kunnen onderscheiden.

In welke branches is Welling Search B.V. vooral actief?

Ik focus mij als searcher op de branches waarin ik zelf als (interim) manager en adviseur (marketing) communicatie heb gewerkt. Dit waren in totaal zeker 20 grote organisaties in uiteenlopende branches. Ik begrijp hun bedrijfscultuur en dynamiek. En kan hiermee de vertaalslag maken naar de juiste kandidaat voor de juiste organisatie.
Opdrachtgevers van Welling Search zijn actief binnen de financiële dienstverlening, advocatuur, retail, media, FMCG, automotive, communicatie- en reputatieadviesbureaus, NGO, hoger beroepsonderwijs, ICT, museale wereld en (semi)overheid.

Marion Welling Welling Search Executive search Marketing en Communicatie

Dit zeggen klanten over hun samenwerking met mij

“Sinds medio 2022 werk ik intensief met Marion samen, zowel als kandidaat als opdrachtgever. Daardoor heb ik kunnen ervaren hoe vakkundig zij in beide rollen is. Zij weet mij altijd weer te verrassen door de juiste kandidaat voor te dragen, die past binnen ons team en onze organisatie.
Door haar jarenlange ervaring als marketing- en communicatieprofessional onderscheidt zij zich als searcher van de rest. Zij is voor mij een geweldige sparringpartner, die slechts een half woord nodig heeft en waardevolle adviezen geeft.
Daarnaast is zij een leuk mens om mee samen te werken. Ik kan met bijna niemand zo schaterlachen als met Marion. Ik kan haar van harte aanbevelen!”

Marjolein Trok
Manager Marketing & Communicatie Christelijke Hogeschool Ede (CHE)

“ Hoewel ik als zelfstandig communicatieadviseur niet om opdrachten verlegen zat, werd ik getriggerd toen Marion me benaderde voor een vaste functie die me op 'het lijf geschreven leek'. Wat me naast de matchingcapaciteiten opviel aan Welling Search, was de professionele en persoonlijke begeleiding. Dit uitte zich in heldere afspraken, grondige voorbereiding op de gesprekken en regelmatige terugkoppeling. Ook de 'after placement' service was erg goed. Dit alles maakte deze procedure tot een waardevolle ervaring, waar bovendien een fantastische baan uit is voortgekomen!”

Caroline Jooren
Senior communications advisor NautaDutilh

“ Marion Welling ken ik al meer dan 20 jaar als collega vakvrouw. Af en toe sparren wij vakinhoudelijk en daarnaast is het altijd gezellig met haar. Sinds 4 jaar hebben wij een nieuwe connectie: Marion als bemiddelaar via haar eigen searchbureau Welling Search en ik als interim professional uit haar netwerk. Als geen ander heeft Marion er een neus voor bij welke organisaties mijn expertise op het gebied van branding, positionering of innovatie van pas komt. Inmiddels werk ik via haar aan mijn derde interim opdracht, nu bij Naturalis. Daarvoor werkte ik via Welling Search bij Carqon (Accell) en RNW Media. Op naar een jubileum, Marion!”

Ria van Kempen
Customer journey – CRM marketeer a.i. Naturalis Biodiversity Center

“Ik heb Marion leren kennen als een vakvrouw die zich verdiept in jou als kandidaat (en mens) en op basis daarvan een perfecte match tot stand brengt. Naast haar matchingkwaliteiten is ook de ‘after placement’ service heel goed en persoonlijk. Ik waardeer met name haar enorme inlevingsvermogen. Kan haar van harte aanbevelen!”

Peter C.H. van Leeuwen
Manager Marketing & Communicatie a.i. Christelijke Hogeschool Ede (CHE)

“Marion steekt wat mij betreft met kop en schouders uit boven veel andere searchers, die vooral voor een snel resultaat in plaats van een kwalitatieve match gaan. Onze briefing was een uitdaging; op korte termijn twee freelance kandidaten vinden voor twee zeer specifieke functies voor Calvin Klein en Tommy Hilfiger. Ze was vooraf eerlijk over de mogelijkheden en hield ons nauw op de hoogte van de vorderingen. Uiteindelijk hebben we drie kandidaten via haar aangenomen omdat ze alle drie bij het team en onze doelstellingen pasten. Met haar humor en flair is ze ook nog eens een zeer fijn mens om mee samen te werken.”

Christiane Anell
Senior CRM Campaign Manager a.i. PVH Corp

“Marion Welling is een uitstekende searcher. Zelden iemand meegemaakt die zo vasthoudend en kwalitatief op zoek gaat naar de juiste kandidaat met top resultaat. Daarnaast een prettige en zeer open gesprekspartner. Ik kan Marion van harte aanbevelen”.

Wilmar A. Tax
Chief Strategy & Innovation/Partner at HPB (Het PR Bureau)

"Ik heb de bemiddeling door Marion Welling als zeer prettig ervaren. De gesprekken en haar advies tijdens de sollicitatieprocedure waren altijd open en eerlijk, waarbij ik merkte dat ze gedegen kennis heeft van het communicatievak.
Ze zorgde ervoor dat de hele procedure zo goed en snel mogelijk werd doorlopen, en altijd met oog voor mij: de kandidaat. De baan heb ik aangenomen en ik moet zeggen: het is een zeer goede match!"

Jan Willem van Hofwegen
Senior communicatieadviseur/teamlead RTL Zendercommunicatie

“Marion Welling beheerst alle facetten van het (marketing) communicatievak en is een geweldig klankbord en coach. Met haar gevoel voor humor zorgt ze altijd voor een ontspannen sfeer.” 

Loes Romeijnders
Communicatieadviseur Betaalvereniging Nederland

"In 2008 leerde ik Marion als een zeer sterke en professionele interimmer kennen. Dat zij deze weg heeft gekozen, verbaasde mij niets. Het past perfect bij haar; de combinatie van haar enorme kennis en ervaring in het vak, haar zeer grote mensenkennis, haar oprechte interesse in mensen en haar humor maken haar tot een top searcher. Ik heb een hele mooie tijd gehad bij RNW Media, dat voelde ze echt goed aan. Dank je voor de super begeleiding Marion!"

Laura Minderop,
Senior communications officer a.i. RNW Media

"Marion heeft enorm veel ervaring en mensenkennis en wist dat ik op mijn plek zou zijn als interim Manager Zendercommunicatie RTL. Ik heb daar met heel veel plezier en (wederzijds) genoegen gewerkt. Mocht Marion een andere keer weer een opdracht voor me hebben, stap ik er blind in!"

Birgit Jansen
Manager Zendercommunicatie RTL a.i.

“Haar vakkennis én oprechte interesse in de mens achter de professionals maken Marion uniek als searcher. Haar positieve instelling werkt heel motiverend."

Peter Hermsen
Senior communicatieadviseur mediarelaties en externe communicatie bij International Card Services (ICS)

“Marion Welling is uiterst precies en betrokken bij de mensen en organisaties waarvoor zij werkt. Een strategische meedenker die aan een half woord genoeg heeft.”

Marjolein Ruys-Keereweer
Teammanager marketing en communicatie gemeente Almere

“Toen Marion (recent) een senior communicatieadviseur zocht voor een internationale coöperatie in de sierteeltsector kwam ik op haar radar. Dat is een van haar sterke punten; een perfecte timing en een enorm goed netwerk.”

Yolande Meurs
Communicatiemanager/senior communicatieadviseur a.i.

 “Ik ben ontzettend blij met onze hernieuwde kennismaking. Marion was gedurende onze eerste samenwerking zeer geïnteresseerd, betrokken en direct. Een aanwinst voor de executive search markt, zowel voor opdrachtgevers als professionals!

Sonja de Wild
Projectmanager communicatie a.i. Babboe