Is een cv nog van deze tijd? (Spoiler: ja, maar het moet een stuk persoonlijker)

Een pasfoto met een wijntje in de hand, het gebruik van verboden woorden als professioneel en resultaatgericht (kan je dan ook onprofessioneel of niet-resultaatgericht zijn?) of het hebben van een ‘grappig’ emailadres als loveboat69@gmail.com zijn uit den boze. Maar verder blijft een cv een goede manier om snel een eerste indruk te maken.

‘Stuur me een appje, dan gaan we binnenkort koffiedrinken.’ Wie een groot netwerk heeft, hoeft soms niet eens zijn of haar cv af te stoffen om een nieuwe functie te vinden. Ook zijn er bedrijven die werken volgens een ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’-principe. Kan het cv de prullenbak in?

Iedereen die een baan wil bij het Amerikaanse concern Greyston Bakery kan er één krijgen. Ook als je geen relevante werkervaring hebt of zelfs dakloos bent of een strafblad hebt. Er is geen enkele sollicitatieprocedure bij het bedrijf dat onder meer de stukjes koek en brownie in Ben & Jerry’s-ijs maakt , alleen een wachtlijst. Vertrekt er iemand, dan wordt de volgende op de lijst gebeld. Zo gaat het al sinds 1982. 

Open hiring heet dat en het waait over naar Nederland. Zo neemt ook Chain Logistics mensen aan enkel op basis van een wachtlijst, vertelde directeur Rob Jansen afgelopen zomer aan de Volkskrant

Hopeloos ouderwets

Is het cv echt afgeschreven? Manon ten Holter, recruitment manager bij uitzendbureau YoungCapital, en Ginny Ramkisoen, oprichtster van platform Vacature Via Ginny en schrijver van het boek Ginny werkt – De jobguide voor jouw droombaan, denken van niet.

Lees het hele artikel hier


Auteur: Yasmine Esser 21 oktober 2019, 11:23
Bron: De Volkskrant
Beeld: Archief Claudie de Cleen