Een bedrijf is geen geluksfabriek

Gelukkige medewerkers zouden productiever zijn, meer betrokken en minder verzuimen. Maar het streven naar geluk maakt juist ongelukkig, stellen steeds meer wetenschappers. Dat is het verkeerde doel. Het moet over betekenis en zingeving gaan. En daar kan tegenslag juist bij helpen!

Maar, een gelukkig 2020 gewenst!

We zijn uiteraard liever gelukkig dan ongelukkig. Een schot voor open doel. Maar we hebben de bal niet altijd onder controle. Het gaat ook geregeld mis.

Toch is er aanzienlijk meer aandacht voor geluk dan voor tegenslag in het bedrijfsleven. Het is bon ton en good business om geluk te promoten. Gelukkige medewerkers zouden productiever zijn, meer betrokken en minder verzuimen. Geluk staat daarom hoog op de agenda van sommige bedrijven. Er zijn Chief Happiness Officers en de Fontys Hogeschool in Eindhoven biedt sinds vorig jaar in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en het HappinessBureau een opleiding werkgelukdeskundige aan.

We moeten en kunnen gelukkig worden is het idee. Een kwestie van anders denken en doen. Het is de basisgedachte van veel zelfhulpboeken: optimistisch worden en daarmee je gezondheid en financiën positief beïnvloeden. Er is alleen volgens de Amerikaanse wetenschapsjournalist Barbara Ehrenreich tot nu toe geen enkel overtuigend bewijs geleverd dat positief denken onze gezondheid of geluk bevordert.

Lees hier het hele artikel

Auteur:  Dominique Haijtema  23 december 2019 
Bron:  MT
Beeld: Getty